На 5 юли т.г. социалните мрежи бяха разтресени от новината за

...
На 5 юли т.г. социалните мрежи бяха разтресени от новината за
Коментари Харесай

Познай кой ще се грижи за детето ти

На 5 юли т.г. обществените мрежи бяха разтресени от новината за 2-годишно дете, изоставено на Витоша от детски център. Случката заглъхна като всяко знамение за три дни, а в. " Сега " не откри сигнал от родителите до нито една институция у нас. Неудобните въпроси, които този случай - действителен или не - породи, обаче остават и институциите не дават тип да са способни да ги решат. Контролът над множеството частни компании за детски услуги, до които прибягват по насила хиляди родители през лятната почивка, на процедура е нулев. А отговорността, както постоянно, е разхвърляна на всички. И по тази причина е ничия.

----

Пред Нова телевизия Десислава Христова споделя, че до момента в който се разхожда на Витоша среща жена, гушнала 2-годишно дете с биберон. Жената търси родителите на детето, а то самото е, съгласно Христова, " очевидно зачервено " и " явно уплашено ". Открито е заспало на люлка, на която е стояло единствено повече от 2 часа под мощното обедно слънце. „ Тогава се появи една жена, която сподели, че детето е с нея. Първо взехме решение, че му е родственик. Оказа се, че това е учителката от занималнята, която е трябвало да се грижи за децата ”, разказва Христова.

Държавната организация за протекция на детето завчас се самосезира по случая и изпрати сигнали за случая до цялостен куп институции. Уведомени бяха кметът на Столичната община, Столичната районна здравна ревизия, Агенцията по сигурност на храните, Дирекция " Социално подкрепяне " - " Оборище ", на чиято територия се намира детският център, Националната организация за приходите, началникът на 5-о районно ръководство на полицията. От всички тях се желае да подхващат дейности по подготвеност за повърхностно отношение и неглижиране на детето от страна на чиновниците в детския център. Сигнал е пратен дори на Главната ревизия по труда, която би трябвало да ревизира съблюдава ли се трудовото законодателство при работа с деца.

Центърът в дъното на този скандал назовава себе си частна детска градина " Пипи ". Според регистрите на просветното министерство обаче " Пипи " не е детска градина, а елементарен детски център. В интернет се среща и като частно студио. " Живеещите в региона споделят, че от 3 година центърът не действа. Всичко е доста подозрително. Уведомихме министерството на образованието. Оттам разбрахме, че в регистрите им няма такава детска градина ", описа тогава преди медиите представителят на ДАЗД Станислав Пандин. По думите му в извършен телефонен диалог с шефката на студиото Поля Димитрова и тя е споделила, че това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се поставят грижи за деца на близки и познати, за което се заплащат почасово по 5 лв.. (В ценоразписа, поместен на уеб страницата pipigradina.com, написа, че почасовият престой е 4 лева.).

 

Има ли изоставено дете?

 

Особена мистерия все още се оказва положението на потърпевшото дете. " До момента родителите на дребното момиченце не са потърсили подпомагане от ДАЗД ", казаха от организацията пред " Сега ". От Пето РПУ също обявиха, че до тях няма сигнал за осъществено закононарушение, а единствено искане за инспекция на детското студио " Пипи ". " Установихме, че от 1 година то не съществува на подадения адрес. Нямаме име на дете, на родител, на чиновник. На процедура нямаме сигнал, който да проверяваме ", разясниха оттова.

" Детето е в идеално положение. Нито съм го изоставяла, нито е изгоряло ", разяснява пред " Сега " шефът на центъра Поля Димитрова, която е била на Витоша с въпросното дете. Пред " Сега " тя назова изнесеното в медиите " безспорна клевета ", " неистина " и " донос ", проведени от наранена майка и нейни приятелки. По думите й децата на въпросната жена люлеели мощно 2-годишното дете, поради което тя й направила забележка. Дамата обаче се афектирала и се заканила с думите: " Ще видите в този момент какво ще стане ". Димитрова декларира, че от 3 година насам не има студио " Пипи ", а на частни начала гледа няколко деца на другари. През образователната година им преподавала частни уроци по британски и логопедични занимания, а през лятото ги води на планина, без обаче да събира за това пари.

Дали това е по този начин, при положение че и други уеб сайтове цитират Димитрова да споделя, че води " децата по музеи, по ботанически градини и ми заплащат за тази услуга " (traffisnews), мъчно може да се откри. На въпроса " Открит ли е виновен за случилото се с детето и по какъв начин той ще понесе отговорност? ", от ДАЗД показват, че " това е от компетентността на проверяващите органи, а досега няма постъпила информация в ДАЗД от тяхна страна ". По същия начин все още няма отговори и от другите институции, които организацията е сезирала, защото не е минал административният период за това. А и евентуално те ще бъдат в същия жанр като това на Министерство на вътрешните работи. След като студиото е закрито и не действа, то няма по какъв начин да бъде тествано - нито ГИТ може да ревизира някакви трудови контракти, нито РЗИ да каже дали пространствата дават отговор на нормите, нито общината да се произнесе по нещо, обвързвано с местонахождението на обекта, и така нататък Очевидно е, че никой не търси отговора на въпроса дали фактически са събирани пари от родителите на заведените на Витоша деца. Случаят подсказва очевидните заключения за днешните обществени стихии в чаша вода. Това обаче не отмества значимия въпрос - за какво са толкоз неуловими за надзор центровете за детски услуги.

 

Как се записва частна занималня?

 

За разлика от частните детски градини и частните учебни заведения, които би трябвало да дават отговор на редица условия, свързани с пространствата и личния състав, подлежат на лицензиране и се вписват в регистъра на МОН, пред частните занимални, предоставящи почасови или целодневни грижи за деца, няма съвсем никакви условия. Единственото, което се желае от тях, е да бъдат вписани в Търговския указател. Нужно е и вписване към районната здравна ревизия, изключително в случай че в тях се предлага храна, и към общината, на чиято територия се намира детският център. Други условия обаче, да вземем за пример за квалификацията на личния състав, който ще дава отговор за децата, или пък за програмата, която следва да се съблюдава, няма.

На процедура всеки човек може да отвори занималня в личния си дом, стига да дава отговор на някакви минимални хигиенични правила, както и самият той да занимава децата - дали посредством уроци, дали посредством водене на кино, на планина или в парк, без никаква подготовка и опит, в това число и да ги води в личната си кола на излети. Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания касае единствено институциите от системата на предучилищното и учебното обучение, каквито са детските градини и учебните заведения, само че не и частните занимални. В същото време у нас в последните години се нароиха стотици частни занимални, включително по подземия и тавански етажи. За техния личен състав и условия не се знае съвсем нищо оттатък красивите презентации в интернет за заниманията на децата.

От ДАЗД посъветваха родителите при избор на частна занималня да изискват документи, с които се удостоверява издаването на разрешителни и лицензи. " От страна на институциите може да бъде реализиран контрол в случаи, при които въпросните частни занимални са подали към тях нужните документи за регистрация ", споделят витиевато оттова. Проблемът е, че инспекциите могат да бъдат единствено по документи и не касаят по никакъв метод заниманията и грижата, които се поставят за децата. Истинската занимателна активност на сходни студиа, която в тази ситуация е водеща, не предстои на надзор.

" В настоящото законодателство не е регламентирано, нито е вменено на съответна институция упражняването на контролна активност и мониторинг в този вид частни занимални и студиа ", признават от организацията. " Извършването на инспекция (в съответния случай - бел.ред.) не е в пълномощията нито на ДАЗД, нито на Регионалните ръководства на образованието към МОН, нито на общинските управляващи ", споделят още оттова. В тази връзка от ДАЗД са поискали от институциите, в чиято подготвеност е работата с деца, мнения по съответния казус с оглед набелязването на съответни цели, дейности и мерки за обезпечаване на безвредна и сигурна среда в този тип просветителни институции. Какви ще са тези ограничения и дали от сферата на разсъжденията ще преминат в действителни законодателни промени, следва да забележим.

 

РЕГЛАМЕНТ

Агенцията за протекция на детето може да управлява само доставчиците на обществени услуги за деца. Съгласно настоящото законодателство физическите лица, регистрирани по Търговския закон, и юридическите лица могат да дават обществени услуги за деца до 18 година след издаване на лиценз от организацията. Това обаче са профилирани услуги, като да вземем за пример обществена рехабилитация и интеграция и други

През 2018 година ръководителят на ДАЗД е издал 136 лиценза за даване на 136 обществени услуги за деца, от тях 25 за новаторски услуги. През 2018 година най-вече лицензи са издадени на центрове за обществена рехабилитация и интеграция - 35, следвани от лицензите за центрове за социална поддръжка - 21. Издадени са 8 лиценза за приемна грижа, а за звено „ Майка и бебе “ - 5 лиценза. От началото на годината до юни 2019 година са издадени 26 лиценза за даване на 26 обществени услуги за деца. За този интервал са възобновени и 31 лиценза. Броят на лицензираните обществени услуги към 30 юни т.г. е 422 с издадени 335 лиценза на 220 доставчика.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР